Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet

Ismerje meg a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetét!

A Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet a szakképzésben dolgozó pedagógusok, pedagógiai munkát segítők, a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak valamint a szakképzésben tanuló diákok érdekvédelmét tűzte zászlajára.

A szervezet közel negyed évszázados múltat tudhat maga mögött. Szervezeti elődje a nagy múltú ÉPÍTŐK szakszervezet volt. Megalakulásunkkor közel 20000 tag erősítette a szervezet működését. A szakképzésbe történő folyamatos beavatkozások sokasága (intézményi megszűnés, szakmák megszűnése, pálya elhagyás…) tagjaink számát jelentősen megtizedelték.

A nehézségek ellenére mindig ott voltunk a küzdőtéren. A partner szervezetekkel korrekt együttműködésre törekedtünk és törekszünk a továbbiakban is. Tevékenységünket nem a média piár, hanem a szakmaiság vezéreli. Véleményünket nem valaki ellen, hanem valamiért fogalmazzuk meg és közvetítetjük a különböző fórumokon.

Szövetségi tagja voltunk az MSZOSZ-nek, és alapító tagja vagyunk az új konföderációkat egyesítő szakszervezeti szövetségnek a Magyar Szakszervezetek Szövetségének. Ebben a szövetségben már egy oldalon vagyunk az oktatási ágazatban működő a PSZ-vel és a MZTSZ-vel. Az együttműködés megerősítése céljából 2014. augusztus19.-én megalakítottuk a Magyar Szakszervezeti Szövetség Oktatás Ágazat Tagozatát (erről bővebb információ a dokumentumokban található)

A szakképzésben szokásos változásoknak még nincs vége. A 2015/16-tanév kezdetétől a szakképzés fenntartója az NGM lesz. Ennek a tisztaprofilú intézményhálózatnak feltétlen szüksége lesz egy hatékony érdekképviseletre. Ezért tudni kell minden szakképzésben dolgozónak, hogy a munkavállalók érdekeit Magyarországon az Alkotmány előírása szerint csak a szakszervezetek képviselhetik.

Az érdekképviselet erejét a taglétszáma adja.

A taglétszám gyarapodásához a szakképzési képviselet erősítésére a belépéshez töltse le a honlapunkon megtalálható belépési nyilatkozatot vagy használja az online belépési lehetőséget. Ha nincs a munkahelyén MKSZSZ alapszervezet és szeretnének létre hozni helyi alapszervezet a megalakításához, létrehozásához segítséget ad az MKSZSZ központi titkársága. Az alapszervezet létrehozásához irományt talál a honlap dokumentumai között is.

Ha munkahelyi problémáival nem akar egyedül maradni, nem tud egyedül megbirkózni, vagy csak megfelelő szakmai érdekképviseletet szeretne, csatlakozzon a Magyar közoktatási és Szakképzési Szakszervezethez.

Miért pont a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet?

mert:

  • tekintet nélkül a fenntartóra – ellátja a magyarországi szakképzési intézményrendszer szakszervezeti tagjainak érdekvédelmi és érdekképviseletét.
  • jogsegélyszolgálata tagjainak munkajogi segítséget ad
  • értesül a közoktatás és a szakszervezeti élet fontos eseményeiről, aktuális kérdéseiről a legfrissebb információkhoz hozzájut az MKSZSZ (mkszsz@mkszsz.hu) weblapján .
  • a honlap védett felületén kifejtheti véleményét a képviseletre irányuló kérdésekről